Nagyon sokat, nagyon drágán: így vesz Szijjártó lélegeztetőgépeket

Nagyon sokat, nagyon drágán: így vesz Szijjártó lélegeztetőgépeket

Egy maláj cég nagyon jól járt a külügyminiszter szerencsétlenkedésén. A magyarok pénztárcája kevésbé.

A koronavírus-járvány kezdetekor Magyarországon nagy problémát jelentett a lélegeztetőgépek hiánya. A kormány nagy késéssel, de ki tudta pótolni a szükséges mennyiséget. Áprilisban Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy a 8000 darabos géptartalék még háború idején is elég lenne.

Szijjártó Péter tárcája mégis folytatta a vásárlást, most 20 000 db van az országban. Nagy részét sohasem fogják használni. Ráadásul nevetségesen drágák voltak.

A magánélet-miniszter 16 ezer gépet vásárolt be, 302 milliárd forintért. A legtöbbet egy maláj cégtől szerezték be, akik rendesen kihasználták, hogy Szijjártó nem tud számolni. Miután 5 helyett 6 ezret akartak tőlük venni, a darabárat majdnem 10%-al megemelték. Nagyobb vásárláskor kedvezményt szokás adni, Orbán csicskája viszont hagyta, hogy palira vegyék.

Ez a túlköltekezés azért szánalmas, mivel az Állami Egészségügyi Ellátó Központ is vásárolt kb. 2500 lélegeztetőt. Ők átlagosan 10,8 milliót költöttek darabonként, míg Szijjártóék duplaannyit, 20 milliót.

A csicskaminiszter úgy tűnik komolyan vette Orbán dumáját: "ha háromszor ennyit kellett volna fizetni, akkor háromszor ennyit fizettünk volna lélegeztetőkészülékekért." A Külügyminisztérium azzal indokolta ezt a gyalázatos túlköltést, hogy ők biztosra akartak menni.

Valójában csak leplezni akarják Szijjártó nevetséges üzleti érzékét. Még szerencse, hogy eddig alig dolgozott, ilyen számokkal bármilyen céget csődbe tudna vinni.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.19

Friss: Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan az MSZP társelnökei

Az elnökpáros 225 szavazatot, az összes küldött 86 százalékának szavazatát kapta meg - tudta meg lapunk.

  • 2020.09.19

Játék jachtot kapott Szijjártó, hogy azzal szórakozzon, ne a közpénzzel

A Demokratikus Lendület, a DK ijfúsági szervezete ajándékozta meg a luxusminisztert két olyan közlekedési eszközzel, amin már láthattuk őt korábban.

  • 2020.09.18

Szél javaslata letiltaná a politikust jachtoztató oligarchát a tenderekről

A független képviselő kizárná a közbeszerzésekből azokat a vállalkozókat, akik luxusajándékokkal kedveskednek a politikusoknak.