Iskolakezdés koronavírus idején: Mire érdemes odafigyelni?

Iskolakezdés koronavírus idején: Mire érdemes odafigyelni?

Összeszedtünk 7 jótanácsot a szülők számára.

A koronavírus-járványnak köszönhetően rendkívül különleges tanévkezdés a mostani. Elsősorban persze azoknak a szülőknek lehet rengeteg kérdése, akiknek olyan gyereke van, aki még csak most kezdi az iskolát.

De a mostani helyzetben még az idősebb gyerekekkel rendelkező rutinos anyukák is bizonytalanok lehetnek. Mi a helyes hozzáállás? Milyen szabályokra kell odafigyelni? Mit mondjanak a lurkóknak? Egyáltalán el merjék -e engedni a gyerekeket iskolába?

Szabó Szabolcs ellenzéki képviselő, aki civilben egyetemi oktató, ezt írta erről:

A mostani adatok nem indokolják sem az egyetemek, sem a köznevelési és szakképzési intézmények digitális tanrendben történő működését, sem az óvodák működésének korlátozását. Arról nem is beszélve, hogy digitális tanrendben egyszerűen nem lehet azt a minőséget hozni, mint a személyes jelenlétre épülő oktatásban. És akkor arról még nem is beszéltem, hogy a gyerekek életében milyen fontos a „közösségben élni” érzés megtapasztalása.
Az állam persze nem viszi túlzásba a felkészítést. Az Emberminisztérium alig két héttel az iskolakezdés előtt hozta csak nyilvánosságra a való életben jórészt betarthatatlan járványügyi intézkedéseit. A feltételeket „természetesen” már nem biztosítják hozzá. Pedig volna mit. Olaszországban pl. több mint 2 millió egyszemélyes iskolapadot rendeltek meg az iskolák, hogy legalább esély legyen távolságtartásra. Ott van erre is pénz. Itthon csak akkor lenne, ha „Mészárosnak” lenne iskolapadgyára is.

Mindezeket figyelemebe véve összeszedtünk 7 jótanácsot a szülők számára.

1. Ne stresszeljük magunkat

Őrizzék meg a nyugalmukat a szülők, és ha bármilyen kétségük támad, próbáljanak meg informálódni az iskolában, elsősorban a tanároktól. Ugyanakkor a túl sok információ is okozhat szorongást, ezért nem árt mérlegelni, hogy kinek a tanácsát fogadjuk meg. A vírushelyzetről csak megbízható oldalakról tájékozódjanak a neten, kerüljék az álhírekkel bombázó, összeesküvés-elméleteket terjesztő csalókat.

2. Ne stresszeljük a gyerekeket se

Regős Judit családi tanácsadó szerint fontos lenne, hogy a felnőttek úgy készüljenek a szeptemberre, hogy az – remélhetően – a rendes kerékvágásban fog zajlani: az iskolakezdési rituálék, egyebek mellett a gyerekszoba rendberakása, az uzsonnás doboz és iskolatáska megvásárlása, vagy épp a füzetek bekötése, mind–mind mentális segítség a gyerekek számára, hogy ráhangolódjanak a tanévkezdésre. Mint megjegyezte, azt tanácsolja, amit krízistanácsadóként is szokott: a legjobb, amit a szülők tehetnek, hogy nem készülnek nagyon előre, kizárólag a következő napokra, esetleg hetekre.

3. Beszélgessünk velük a járvány okozta változásokról

A járványügyi helyzet miatti változásokról érdemes beszélni a gyerekekkel. Na nem mintha ez elkerülhető lenne. A nyár hiába zajlott szabadabban, mégiscsak úgy telt, hogy a boltban, villamoson fel kellett tenni a maszkot, és úton–útfélen arról lehetett hallani, hogy lehetőség szerint ne menjünk külföldre nyaralni. Ezek az információk természetesen átszűrődnek a gyerekeknek is. Vagyis, ha érdeklődének, és bizony fognak, akkor nyugodtan lehet ezekről beszélni az ő nyelvükön.

4. Vegyük át velük a védekezés főbb szabályait

Mindenképp fontos elbeszélgetni a higiéniás szabályokról felkészítő jelleggel, nem félelmet keltve. Vegyük át, hogy mennyire fontos a sűrű kézmosás, kerüljön be az iskolatáskába kézfertőtlenítő folyadék vagy kendő, és tudatosítsuk bennük a HELYES maszkviselést, tehát hogy a száj és az orr egyaránt takarva legyen. A maszk használata egyébként a minisztérium szerint nem kötelező, csak ajánlott, de legyünk okosabbak Káslernél (nem nehéz feladat), és ragaszkodjunk ahhoz, hogy zárt térben legyen rajtuk maszk. Ezt egyébként a legtöbb iskola is meg fogja követelni saját hatáskörben.

5. Hívjuk fel a figyelmüket a távolságtartás fontosságára

Sajnos a járvány végéig el kell felejteni az egymás nyakába ugrálást, a puszit, a nagyfiús kézfogást. Ne nézzenek összebújva többen videót egy telefonon, és ne is adják át egymásnak, mert az remek szállítóeszköz lehet a vírus számára. Fokozottan figyeljünk arra, hogy a gyerkőc minden iskolai felszerelése hiánytalan legyen, ne kelljen tollat, radírt, vonalzót kölcsönkérni másoktól.

6. Csomagoljunk uzsonnát

Fontos a meleg étel, de lehet, érdemes lenne átállni arra, hogy a közös vacsora legyen az az étkezés, ahol az asztalra kerül. A menza a legtöbb iskolában elég zsúfolt, és pont ott a maszk se megoldás, tehát érdemes elkerülni. Semmiképp ne engedjük el a gyerekeket reggeli nélkül, és vigyen otthonról szendvicseket. Ne pénzt adjunk, ha egy mód van rá, ne kelljen büfénél sorban állni.

7. A betegség legkisebb jelére tartsuk a gyereket otthon

Az előírás szerint a gyerekeknek otthon kell maradniuk, ha fáj a torkuk vagy csak náthásak, mert a koronavírus-fertőzés náluk ezekhez nagyon hasonló tünetekkel jelentkezik, és nem lehet eldönteni, hogy ártalmatlan nátha vagy Covid–19 a diagnózis.

nyilatkozta a Blikknek Ócsai Lajos járványügyi szakértő. Ha néhány iskolában megjelenik a fertőzés, akkor egy-egy osztály, kiterjedtebb esetszámok esetén pedig több osztály vagy az egész iskola átáll digitális oktatásra, és ezt jó lenne elkerülni.

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.19

Friss: Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan az MSZP társelnökei

Az elnökpáros 225 szavazatot, az összes küldött 86 százalékának szavazatát kapta meg - tudta meg lapunk.

  • 2020.09.19

Játék jachtot kapott Szijjártó, hogy azzal szórakozzon, ne a közpénzzel

A Demokratikus Lendület, a DK ijfúsági szervezete ajándékozta meg a luxusminisztert két olyan közlekedési eszközzel, amin már láthattuk őt korábban.

  • 2020.09.18

Szél javaslata letiltaná a politikust jachtoztató oligarchát a tenderekről

A független képviselő kizárná a közbeszerzésekből azokat a vállalkozókat, akik luxusajándékokkal kedveskednek a politikusoknak.