Totális káoszba fulladt koronavírusos betegek elszállítása: mélyen hallgattak az esetről

Totális káoszba fulladt koronavírusos betegek elszállítása: mélyen hallgattak az esetről

Tortúra Fejér megyében: a Fidesz csődöt mondott a védekezésben.

Április 2-án kilenc mentőautó szirénája verte fel a csendet Székesfehérváron. A konvoj a Fejér Megyei Szent György Kórházból indult és rendőri felvezetéssel hajtott végig a városon, majd a 25 kilométerre fekvő Mór város kórháza felé vette az irányt - írja a Direkt36.

A Fidesz-csicska Cser-Palkovics András közleményt adott ki:

„A Kórházon belüli átcsoportosítás miatt – hangsúlyozottan NEM koronavírusos – betegeket szállítottak Mórra a mentőautók, rendőri felvezetéssel.”

Mire Móron gyanút fogtak és tesztelték a betegeket – 14-ből 11-en fertőzöttek voltak –, több kórházi dolgozó is védőfelszerelés nélkül került velük kapcsolatba. Ők családtagjaikkal együtt karanténba kerültek. A betegek közül hárman elhunytak.

Később aztán a kórház azzal került be a hírekbe, amikor Kásler Miklós miniszter váratlanul – és máig sem teljesen tisztázott okból – kirúgta Csernavölgyi István főigazgatót.

Jól mutatja a Rákosi-rendszer elhallgató attitűdjére jellemző kommunikációt, hogy bár helyben széles körben terjedt a pletyka arról, hogy fertőzötteket vittek Mórra, a kórház közben hallgatott, és a történtekről sem a Kásler által vezetett Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem az Operatív Törzs nem beszélt nyilvánosan.

A Direkt36 egyik forrása szerint március vége felé – több megyéből – egyre több fertőzött és fertőzés-gyanús beteg áramlott be a kórházba. Az igazoltan fertőzötteket a szeparált fertőző osztályon helyezték el, a gyanúsakat pedig a kórház más részein különítették el.

A rendszert a vírusgyanús esetek terhelték meg a leginkább. Ezek a betegek egész kórtermeket foglaltak le, amíg ki nem derült róluk, hogy valóban megkapták-e a vírust. A velük kapcsolatba lépő kórházi dolgozók pedig naponta tízesével kerültek karanténba, a helyükre más osztályokról kellett helyettesítő személyzetet átcsoportosítani.

Mindezt úgy kellett lebonyolítani, hogy védőfelszerelésből időnként súlyos hiány volt, a kórház adományokból próbált felkészülni a járvány elhúzódására.

A betegek Mórra érkezését követő eseményekről a móri kórház egyik dolgozója számolt be a Direkt36-nak. A forrás a történtek idején a móri kórházban dolgozott, és azt mondta, a dolgozók körében nagy döbbenetet keltett, hogy tesztelés nélkül szállítottak hozzájuk betegeket. Az emeleti kórtermekben legalább két napig megfelelő védőfelszerelés nélkül ápolták őket, hiszen nem tudták, hogy fertőzöttek lehetnek köztük.

Ezekben a napokban Fejér megye fokozottan érintetté vált a járványban, Pest után a második legfertőzöttebb megyévé vált.

Az Emmi-t Székesfehérvár fideszes vezetése és az ellenzék is kérte, hogy magyarázza el, mi áll a menesztés hátterében. Cser-Palkovics András polgármester például a Facebookon azt írta, hogy

„a közvélemény megnyugtatását az szolgálná, ha a fenntartói intézkedést megalapozó, vagy az annak nyomán induló esetleges belső vizsgálat eredményét megismerhetnénk”.

A belső vizsgálat lezajlott, a kórház mégsem számolt be az eredményéről, Csernavölgyi menesztése után egy héttel azonban lemondott a kórház orvos igazgatója, Dr. Reiber István. Sem ő, sem a megbízott főigazgató nem nyilatkozott a sajtónak, ahogy az Emmi sem közölt további részleteket.

Még néhány megszólalást olvashatunk elvétve a sajtóban a személyi felelősségekről, de az elhunyt betegeket senki nem fogja visszahozni... köszönjük, Káslernek és Cili néninek, hogy ennyire kezükben tartották a helyzet!

Messenger csatorna

Iratkozz fel
és küldjük a lényeget!

Feliratkozom
  • 2020.09.25

Salgótarján egyre biztonságosabb, tovább csökkent a bűncselekmények száma

Ponyi Béla a megyeszékhelyi közgyűlésen számolt be a Rendőrkapitányság eredményeiről.

  • 2020.09.18

Egyre zöldebb lesz Salgótaján

A környezetvédelem érdekében egyre több fejlesztés hajt végre a városvezetés.

  • 2020.09.15

Addig tolják a rétsági elkerülő ügyét, amíg el nem ütnek valakit

Életveszélyes az átkelés a nógrádi településen, mivel folyamatos kamion-forgalom halad át rajta. Emiatt pedig az utak is tönkremennek.